Alhamdulillah...hari ini sempat lagi saya buat ent3 baru. Baru balik dari ofis dan balik sekejap semata-mata untuk menonton drama Marimar dari Filipina. Hajatnya sekejap lagi mahu keluar beli barang-barang dapur sikit. Sebelum itu saya mau tempek gambar Puding Pelangi yang saya buat semalam. Kalau anda semua mahu menyediakannya juga boleh sahaja ambil resipinya di bawah:-
Puding Pelangi diserikan lagi dengan coklat hiasan
Puding Pelangi yang dalam loyang
Bahan-Bahan
Krimer jagung 1 tin
Susu cair 1 tin
Tepung kastard 1 cawan
Gula 3/4 cawan
Air 2 cawan (ikut sukatan tin krimer jagung)
Garam secubit
Cara-cara
Semua bahan kecuali tepung kastard dan susu cair dimasukkan ke dalam periuk. Kacau dengan api perlahan. Sambil itu ambil tepung kastard dan susu cair dikacau sehingga sebati dalam bekas yang lain. Setelah sebati masukkan kedalam periuk tadi. Kacau sampai puding tersebut pekat dan berkilat.
Selepas itu bolehlah tutup api dan masukkan dalam acuan. Boleh makan panas-panas atau sejuk.
Selamat mencuba. Wassalam
No comments:
Post a Comment
JANGAN SEGAN2 BAGI KOMEN