Jam menunjukkan pukul 3 pagi aku mula menyiapkan alat kukusan untuk memasak Apam Gula Melaka. Adunan apam ini sudah ku siapkan awal-awal lagi supaya aku tidak tergesa-gesa membuatnya.
Rasanya kueh ini tak susah untuk membuatnya.
Jika mahu mencuba boleh lah kita syer bersama resipi di bawah: -
Bahan-Bahan
- 1 cawan air
- 1/2 cawan gula melaka yang telah dipotong halus atau yang seketul bulat sudah mencukupi
- Paste perasa pandan atau kalau ada daun pandan boleh guna daun pandan
- 2 cawan tepung gandum
- 1 s/k (sudu kecil) yeast atau disebut mauripan
- 3/4 cawan air
- 3 s/b (sudu besar) gula (ikut citarasa sendiri mau manis lg..tambah lagi gulanya
- secubit garam
- Masak dulu gula melaka sampai hancur dan tunggu sejuk
-Gandum, paste pandan, yeast, gula, air & garam di adun bersama dan gula melaka yang sudah sejuk. Kacau sampai sebati dan tidak berketul-ketul. Boleh juga guna ayak supaya halus adunannya.
- Tutup adunan ini sekurang-kurang 40 minit hingga 1 jam.
- Sediakan alat kukusan yang dilumur minyak supaya tidak melekat.
-Mulakan acara untuk mengukus selama 30-40 minit. Untuk mengetahui apam ini masak atau tidak boleh cucuk dengan lidi.
-Sedap sekiranya dimakan bersama dengan kelapa parut yang ditambah sedikit garam.
No comments:
Post a Comment
JANGAN SEGAN2 BAGI KOMEN